Era iarna lui 2015 și tensiunea ajunsese la cote maxime. Finaliștii competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană urmau să fie anunțați. Surpriză sau poate nu: Timișoara este calificată în finală, alături de Cluj Napoca, Baia Mare și… București. Bucurie foarte mare urmată de întrebarea: ”avem vreo șansă în fața Bucureștiului? Noi nu avem evenimente culturale atât de multe precum celelalte orașe.” Trec zilele și se anunță câștigătoarea: Timișoara va purta titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.unică?

Ideea de Capitală Culturală Europeană a apărut într-un aeroport din Grecia, când miniștrii culturii din Germania și Grecia analizau evenimentul cultural care tocmai avusese loc. Discutând, cei 2 miniștri au decis că ar fi bine ca orașe mai mici din UE să aibă ocazia să își facă cunoscute obiceiurile și tradițiile. Astfel, în 1985 s-a oferit pentru prima oară acest titlu.

Revenind în zilele noastre, statutul de Capitală Culturală Europeană implică promovarea culturii prin toate mijloacele și apropierea popoarelor prin numitorul comun: cultura. În decembrie 2017, am adus piesa Ediție Specială la Teatrul Național Timișoara, pentru a testa publicul. Evenimentul a fost sold out, lucru care ne-a evidențiat setea publicului timișorean pentru evenimente culturale de calitate. SpectacolTm este platforma care își dorește să ajute Timișoara în respectarea cu succes a statului obținut prin muncă. Axa direcțională a evenimentelor organizate este: piese de teatru și concerte cu artiști de renume internațional.

Alte proiecte